Kilchoman 2011 PX Finish

Kilchoman (spreek uit: Kilhómen) bestaat pas sinds 2005. De Engelsman (!) Anthony Wills bottelde single cask whiskies en het leek hem wel lollig om het spul ook helemaal zelf te kunnen maken. En wel vanaf de eerste korrel gerst tot en met de spirit die in het vat gaat. Zo werd Kilchoman, de farm distillery op Islay, geboren.

Kilchoman Distillery, in het westen van Islay

Er wordt daar hard gewerkt, want in rap tempo verschijnen elk jaar nieuwe jaargangen van hun whisky in vele varianten. Van het instapmodel Machir Bay tot de single casks met extra houtrijping.

De Kilchoman 2011 PX Finish is zo’n single cask. Deze lag nog even op een sherryvat van Pedro Ximenez en werd toen gebotteld ter ere van het tienjarig bestaan van Whiskybase.com. Ruim tweehonderd unieke flesjes waren naar verluid binnen een paar uur uitverkocht. Maar wonder boven wonder waren ze vorige week nog vrolijk te koop in de festivalshop bij de jaarlijkse Whisky Gathering in Rotterdam.

Aroma

Kilchoman is dan wel een Islay, maar wel eentje van de milde variant. Dus geen overweldigende turf- en rooksensatie, maar die komt op de achtergrond wel subtiel door. Verder ruik ik wat kers, leer en een rozijntje.

Smaak

Het sherryvat heeft flink wat zoet meegebracht. Weer de kers, en iets van caramel. Pure chocola. Sinaasappel.

Afdronk

Die blijft nog even lekker hangen. Het zoete blijft en er komt wat turf boven.

Totale indruk

Een whisky waar zowel Kilchoman als Whiskybase trots op kunnen zijn. Heerlijke whisky die met € 95 wel ietsje aan de dure kant was, vind ik. Maar geef mij een willekeurige Islay die op een extra vat heeft gelegen en ik ben zo blij als een kind. Zo ook met deze. Het sherryvat geeft net even wat meer complexiteit aan het milde Islaykarakter.

Score Kilchoman 2011 PX Finish
Aroma (75):
Smaak (80):
Afdronk (70):
Totale indruk (80):
EINDSCORE (76)
Whisky Kilchoman 2011 PX Finish
Regio Islay, Schotland
Bottelaar Distillery bottling
Soort Single cask
Finish Pedro Ximenez Sherry cask
Cask no. 696/2011
Alc. % 56,5%
Dist. datum 11/11/2011
Botteldatum 15/08/2017
Special release 10 jaar whiskybase.com