Ben Nevis 1996 19yo AC

De Ben Nevis is de hoogste berg in Schotland. Aan de voet ervan ligt sinds 1825 de Ben Nevis Distillery. Het water voor de whisky tappen ze rechtstreeks uit de berg en verder weet ik er eigenlijk weinig van.

Twee keer eerder proefde ik een Ben Nevis. In januari 2016 een tien jaar oude Provenance (score toen 3/5) en in april 2015 een achttien jaar oude botteling van Kintra. Die scoorde ik niet. Vooral de avond en het gezelschap scoorden toen hoog.

Leve het grote boek vol proefnotities. Elke bladzijde is een fotootje uit mijn whiskyleven. Vaak een slecht gelukt fotootje, soms een fotootje wat de tand des tijds niet lekker heeft doorstaan. Maar stuk voor stuk afdrukjes om te koesteren.

Nu de whisky maar in het glas. Een botteling van het Duitse Alambic Classique, die 19 jaar op sherryvaten heeft gelegen.

Aroma

De eerste indruk is die van kers en schoensmeer. Moutig ook. Griesmeelpap. En er ligt iets frissigs onder. Mandarijntje, limoen, rijpe peer. Aardig aroma. Niet overweldigend, eerder subtiel.

Smaak

Hij start branderig en droog met toch een zoete kern. Vanille, flink hout. Diep van binnen zit iets fluweligs, maar het laat zich niet vatten. Ik doe er wat water bij. Het mondgevoel wordt boterzacht, maar voor de smaak doet het niet veel. Er komt nu toch wat anijs naar boven. Roomboter ook. Melkchocolade. Sabayon. Heel langzaam lijkt het toch nog wat te worden.

Afdronk

Het boterzachte mondgevoel blijft, de anijs ijlt wat na. De afdronk is vrij kort.

Totale indruk

Ik had hier toch wel wat meer van verwacht. Het aroma komt niet echt lekker los. Het opent zich ook niet na wat drupjes water. Voor de smaak heeft hij echt water en tijd nodig, en dan nog: playing hard to get. Tja, dan niet. Prima whisky hoor, daar niet van. Maar kom op, na 19 jaar op een sherryvat moet je toch wat meer te bieden hebben vind ik. Wat lig je al die tijd te doen dan? En voor € 119 voor 700ml ook.

Score BEN NEVIS 1996 19YO AC
Aroma (75):
Smaak (78):
Afdronk (66):
Totale indruk (70):
EINDSCORE (72)
Whisky Ben Nevis 1996 AC
Proefdatum 16-12-2017
Regio Highland
Soort Single Cask
Bottelaar Alambic Classique
Vat Sherry cask
Cask no. 15303
Alc. % 57,8%
Dist. datum 1996
Botteldatum 2015
Special release Special Vintage Selection