BenRiach 21yo Tawny Port Finish

Ken je dat: je koopt een fles om te bewaren en uiteindelijk denk je ja doei! en plop daar gaat de kurk al. Welkom in mijn leven. Zo’n flesje kan zich behoorlijk aan je opdringen.

Een tijdje geleden dacht ik if you can’t beat them, join them! En schaamteloos kocht ik twee dezelfde flessen: één consumptie- en één investeringsobject, wetende dat ik vanaf dat moment bijdroeg aan het opdrijven van de prijzen. Tien procent korting ook nog, dus de eerste elf procent rendement heb je dan al binnen. Nee, dat liep prima zo, met die nieuwe beleggingsstrategie.

Maar soms moet je, onder het genot van een glas whisky, even nadenken over wat nou écht belangrijk is in het leven. En nipje na nipje werd duidelijker dat het ongeopend bewaren van mooie whisky in een donker hoekje van je huis daar niet bij hoort.

En dus ging diezelfde week nog de kurk eraf. Een bevrijding! En een fles lang de kans om alsnog proefnotities te maken. Komtie!

Aroma

Zoet en fris strijden om voorrang. Bosbessen, rode bessen, maar ook suikerbrood. Amandelspijs, hazelnoot. Yoghurt, limoen. Heel ver weg iets kruidigs, kaneel, kruidnagel.

Smaak

Mooi dik olieachtig mondgevoel, dat langzaam droog wegebt. Het zoete van de portvaten komt meteen door, maar laat wel ruimte voor iets ziltigs. Heel weinig, maar net genoeg. Rasp van sinaasappelschil. Salmiak, trekdrop, wat altijd een fijn droog bitter accent geeft. De noten uit het aroma komen terug. Roggebrood. Toffee.

Afdronk

Middellange tot lange afdronk. Het mondgevoel blijft wat filmend, maar maakt dan toch plaats voor het droge bittertje. Hij eindigt wat caramel-achtig. Rozijntje erbij ook nog.

Totale indruk

Zo rond de kerstdagen vind ik dit zeer aangenaam gezelschap. Een schitterende whisky met véél aroma, véél smaak en een hartverwarmende afdronk. Met 46% verwarmt hij net voldoende. Zoek een behaaglijke stoel, pak de verzamelde poëzie van Rutger Kopland erbij. Net als deze whisky zowel toegankelijk als gelaagd. Blijft boeien. En oh ja, zet Miles Davis op. Kind of Blue. Meandert mee op de smaakontwikkeling van deze BenRiach.

Score THE BENRIACH 21YO TAWNY PORT FINISH
Aroma (82):
Smaak (92):
Afdronk (90):
Totale indruk (90):
EINDSCORE (89)
Whisky The BenRiach 21yo Tawny Port Finish
Proefdatum 20-12-2017
Regio Speyside
Soort Single malt
Bottelaar Distillery botteling
Vat American bourbon barrel
Finish Tawny port casks, Douro, Portugal
Alc. % 46%
Age statement aged 21 years
Special release Wood finish serie