Glendronach 1995

Aan de oostelijke rand van de Speyside maken ze al bijna 200 jaar whisky. Glendronach stamt uit 1826 en is sinds 2008 eigendom van Benriach Distillery. Ze gaan er prat op dat hun whisky altijd rijpt op de beste sherryvaten.

Ik hoor dat wel vaker, alleen de beste sherryvaten. En ik vraag me dan af hoeveel beste sherryvaten er eigenlijk zijn. Hoelang moet er überhaupt sherry in een vat hebben gezeten wil er sprake zijn van een sherryvat? Ik wil de claims graag geloven, maar ergens klopt er iets niet natuurlijk.

Maar goed, we drinken vandaag Glendronach. Exclusief gebotteld voor Whiskybase. Heeft 19 jaar op sherryvaten van Pedro Ximénez gelegen. Hoe ouder de whisky hoe aannemelijker dat verhaal van die sherryvaten is, denk ik dan maar. Dat belooft lots of sweetness in de smaak. Ik ben benieuwd.

Aroma

Zo, dat is allereerst een handje rozijnen en kersen. Weeïg zoet wel. Normaal denk ik dan aan turf, maar dat heb ik hier niet. Moutig. Chocola, van die donkere met die stukjes sinaasappel erin. Verder leer en kokos en als laatste lijm. Velpon, geen Prittstift.

Smaak

Weer die rozijnen op de voorgrond. Dus daar zit vooral zoet, maar het heeft ook iets bitterigs. Marsepein, zoiets. En bittere chocolade. En wat droge bitterheid van salmiak. Denk Haags Hopje. Heerlijk dik olieachtig mondgevoel. Heel mooi hoe je van zoet naar bitter gaat.

Afdronk

De droge bitterheid blijft hangen. Middellange afdronk, die interessant blijft.

Totale indruk

Geweldige whisky dit. Kan niet anders zeggen. Intense aroma’s en smaken. De weg van zoet naar bitter blijft boeien tot de laatste slok. Smaakbommetje.

Score Glendronach 1995
Aroma (85):
Smaak (90):
Afdronk (80):
Totale indruk (90):
EINDSCORE (86)
Whisky Glendronach 1995
Regio Speyside
Bottelaar Distillery bottling
Soort Single cask
Vat Pedro Ximénez Sherry Puncheon
Cask no. 3804
Alc. 54,2%
Dist. datum 20-09-1995
Botteldatum 08-2015
Special release Gebotteld voor Whiskybase