Single Malt Irish Whiskey 2002 WB

Ik weet zo’n beetje niets van Ierse whiskey. Nou ja, ik weet dat het whisky met een e is. En ik bewaar warme herinneringen aan een avond die begon met een glas Connemara. Dus van mij geen kwaad woord over Ierse whiskey.

Het is eigenlijk ongelofelijk, maar ik weet niet eens of Ierse whiskeys kenmerken hebben die hun Schotse tegenhangers niet hebben. Vaag staat me bij dat ze zachter zouden zijn, maar daar durf ik niet eens een glaasje Heineken om te verwedden.

Het is verleidelijk om het vooraf even uit te zoeken. Google is your cara toch zeker? Maar dat doe ik niet. Ik ga er blind in. Laat maar komen die Ierse whiskey. Het is een botteling van Whiskybase.

Single Malt Irish Whiskey 2002 WB

In 2016 vond de eerste Whiskybase Gathering plaats. Alhier te stede, ook dat nog. Na de tweede editie van enkele weken geleden weten we het zeker: schot in de roos én een blijvertje (reserveer vast 20 oktober 2018 in je agenda). De Ier die zo mijn glas in gaat is gebotteld ter ere van die eerste gathering. En we weten niet welke Ier het is. Tenminste, officieel weten we dat niet. Velen van jullie inmiddels wel waarschijnlijk. Maar ik niet.

Aroma

Een friszoete, zachte geur. Ik ruik duidelijk peer. Lychee. Ananas. Eigenlijk is het meer zoet dan fris. Er zweemt wat spiritus doorheen.

Smaak

Peer! Wat banaan ook. Dat zijn zoete smaken, maar er is toch een mooie balans met een bijna droge bitterheid. Niet te veel, gewoon net genoeg. Al vrij snel wordt de smaak fluwelig via vanille naar rozijn.

Afdronk

De afdronk is niet bijzonder lang. Er blijft een wat droog mondgevoel achter. De peer galmt nog wat na.

Totale indruk

Een mooie whiskey met vooral een interessante smaak en een fijne balans. Ik zie mezelf dit wel drinken op lange winteravonden. De afdronk doet me net te weinig.

Score Single Malt Irish Whiskey 2002 WB
Aroma (82):
Smaak (88):
Afdronk (75):
Totale indruk (85):
EINDSCORE (83)
Whisky Single Malt Irish Whiskey 2002 WB
Proefdatum 6 december 2017
Regio Ierland
Soort Single cask
Bottelaar Whiskybase
Cask no. 8889
Alc. % 53%
Dist. datum 18-06-2002
Botteldatum 26-10-2016
Special release Gathering