Glenmorangie Astar

Vier keer per jaar is het feest: whiskyavond! Al maanden van tevoren staat het onder die naam in de agenda’s. Maar eigenlijk zijn het lange rituelen van goeie gesprekken, zelfgebakken pizza’s, mooie rode wijn, pas ontdekte muziek, chocoladetaart met koffie en tot slot… whisky.

Glenmorangie Astar by candlelight

We nemen de tijd, dus pas na middernacht gaat de eerste whiskyfles open. En ondanks het besef dat de aanloop naar deze eerste whisky idealer had gekund, maken we er toch het beste van: tegen het licht houden, walsen, tranen analyseren, nosen, tasten, drupje water erbij, jeweettog.

We starten met een Glenmorangie Astar, maar dat weet alleen de inbrenger van de fles. Het geheim zit hem in de vaten: hewn from hand-selected slow-grown oak trees from the Ozark mountains of Missouri (bron). Het zou een zachte en romige single malt moeten opleveren. We gaan het zien!

Aroma

Een mooi fris en bloemig aroma. Het is wat grassig. Fruitig ook. Citroencake ruik ik, en bananenbrood. Uiteindelijk komt het hout door met vanille en na nog wat langer in het glas ruik ik speculaas.

Smaak

De eerste indruk is zoet, en ik vermoed van een finish op sherryvaten. Rozijn en framboos komen door. Maar hij heeft ook iets droogs en branderigs. Ik vermoed een flink alcoholpercentage. Toch is het mondgevoel wat olieachtig en proef ik banaan en kaneel.

Afdronk

Middellange afdronk die vooral wat droog is. De enige smaak die blijft hangen is die van zo’n te geel bananenschuimpje.

Totale indruk

Op zich een mooie whisky. Maar hij blijft mij toch niet zo heel lang boeien. Ik vind hem vrij scherp in de mond. Opvallend is dat er na het toevoegen van wat water weinig van het hele ding overblijft.

Score GLENMORANGIE ASTAR
Aroma (80):
Smaak (80):
Afdronk (70):
Totale indruk (75):
EINDSCORE (76)
Whisky Glenmorangie Astar
Proefdatum 05-01-2018
Regio Speyside
Soort Single malt
Bottelaar Distillery bottling
Vat Missouri Ozark cask
Alc. % 52,5%
Age statement NAS