Ledaig 10yo

Tobermory, Isle of Mull

Ledaig is de peated version van Tobermory. De eerste keer dat ik het dronk was op een whiskyproeverij. Ik noemde het spul toen [ledéeg]. De proefleider zei [ledzjéek]. De proefleider had gelijk. En ik had de klemtoon goed.

Ik ben een groot liefhebber van ziltige Islays. Het is wonderlijk dat Ledaig zo lang aan mijn aandacht is ontsnapt. De Isle of Mull ligt ten noorden van Islay en Jura en hoort bij de Hebriden en je zou toch verwachten dat yours truly alles wat een beetje bij zee wordt gemaakt heeft onderzocht. Niet dus.

De Ledaig 10yo is un-chillfiltered en niet bijgekleurd met caramel. Volgens de website is het spul “floral and smokey”. Ben benieuwd, eraf met die kurk!

Aroma

Wat een heerlijke ziltige bak turf komt hier uit zetten. Je waant jezelf op een verlaten strand. Gure wind. Schuimvlokken waaien tegen je schoenen. Dat werk. Roggebrood. Maar er komt ook ruimte voor fruit. Banaan, perzik, peer. Ha, daar is het hout. Eikenhout. Melkchocolade. En eindelijk wat vanille.

Smaak

De start is rokerig en absoluut ziltig. Een droog bittertje probeert het langs de randen, maar haalt het toch niet bij een filmpje caramel en de kruidigheid van iets dropachtigs: salmiak, die kant op. Bruine kandij verschijnt in de afronding, maar maakt het net niet zoet. Van het fruit uit het aroma heeft niemand meer iets vernomen.

Afdronk

Flinke middellange afdronk. Ietwat droog en zoet met een randje bitter. De kandij en de salmiak blijven bij je tot het eind.

Totale indruk

Mooi hoe in het aroma de invloed van het hout het langzaam overneemt van de spirit. Ook in de smaak en in de afdronk proef ik een mooie ontwikkeling. Eigenlijk ongelofelijk dat dit een ordinaire tienjarige is. De balans tussen het karakter van de spirit en wat het vat in de tien jaar nog doet is heel mooi. Vijf tientjes voor een fles. Meteen doen!

Score LEDAIG 10YO
Aroma (89):
Smaak (87):
Afdronk (87):
Totale indruk (90):
EINDSCORE (88)
Whisky Ledaig 10yo
Proefdatum 03-01-2018
Distilleerderij Tobermory
Regio Islands (Isle of Mull)
Soort Single malt
Bottelaar Distillery bottling
Vat Oak wood casks (ex-sherry, bourbon, refill whisky)
Alc. % 46,3%
Age statement 10 yo