Aberlour A’bunadh batch 58

Het is lang, héél lang geleden: ik boek met twee vrienden een tripje Schotland. Van whisky weten we nog niet veel, maar dat willen we dolgraag veranderen. De plaats van bestemming bepalen we door op een kaart met daarop alle distilleerderijen een B&B te prikken in het gebied waar de meeste stipjes staan: hartje Speyside.

Elke dag bezoeken we er een paar. En zo komen we ook bij Aberlour terecht. Een echt visitor’s centre is er dan nog niet. Wel is er Kenny, een man op leeftijd die ons opwacht op het erf. Of we al meer distilleerderijen hadden bezocht? Yes sir, dat hebben we. Mooi, zegt Kenny, dan slaan we de tour over en gaan we meteen proeven.

Dat is een man naar ons hart. Op naar de productconfrontatie. Voor de vorm vertelt Kenny nog wat over het proces, maar het citaat dat ik nooit meer zal vergeten is: I never drank a pint of beer in all my life! Apetrots is hij daar op. Altijd alleen maar whisky gedronken. En welja, natuurlijk proeft hij graag een kelkje met ons mee.

Jaren later op een whiskyfestival horen we dat Kenny inmiddels lang en breed is overleden. Elke keer als ik Aberlour drink proost ik in stilte op Kenny. Deze Aberlour A’Bunadh proefde ik blind, maar toch alsnog: here’s to Kenny!

Aroma

Ik vind het aroma een beetje zwak. Niet heel intens bedoel ik daarmee. Ik ruik een rozijn en een aardbeitje. Het is wat moutig ook. Gemberkoek. Na wat water komt dat moutige nog sterker door.

Smaak

Heel raar, het eerste nipje smaakt ziltig. Daarna proef ik dat niet meer terug. Het prikkelende mondgevoel duidt op een hoog alcoholpercentage. Rozijn en krentenbrood domineren de smaak. Vanile, een hintje banaan en caramel komen wat later door. Nadat hij wat langer in het glas zit krijgt hij iets droogs. En met wat water wordt de smaak wat moutiger.

Afdronk

Middellange afdronk. Wat droog en branderig. Hout en rozijn blijven vooral achter, maar ook framboos en kers.

Totale indruk

Dit is een mooie whisky hoor. Terwijl ik hem blind proef vermoed ik minimaal een achttienjarige. Maar wat weet ik er ook van. Veel invloed van het hout in ieder geval. Dit is wel mijn smaak, hij blijft boeien.

Score ABERLOUR A’BUNDADH BATCH 58
Aroma (82):
Smaak (90):
Afdronk (86):
Totale indruk (88):
EINDSCORE (87)
Whisky Aberlour A’bundadh batch 58
Proefdatum 05-01-2018
Regio Speyside
Soort Singe malt
Bottelaar Distillery bottling
Vat Oloroso sherry butt
Alc. % 61,1%
Botteldatum 2016
Age statement NAS